Taal- en digitale vaardigheden
Taal- en woordenschatonderwijs vormen een rode draad binnen het onderwijs op De Horizon. Wij besteden meer aandacht aan taalonderwijs dan de gemiddelde school. Wij leren onze leerlingen taal om goed met anderen om te kunnen gaan en om effectief te kunnen communiceren. Om de wereld om je heen goed te kunnen begrijpen is het nodig om taal adequaat te leren gebruiken. Ook bij veel andere vakken heb je taal nodig. Het is belangrijk dat leerlingen snel en goed kunnen lezen, omdat ze daardoor informatie sneller kunnen begrijpen en gebruiken.
Samen Digi-TAAL
Met het project ‘Samen digitaal de toekomst in!’ komt de Nederlandse taal bij alle leerlingen thuis. Iedere leerling van groep 1 en 2 en 3 krijgt een iPad in bruikleen. Op de iPad staan Nederlandstalige apps waar leerlingen worden voorgelezen en spelletjes (samen met hun ouder(s)/gezinsleden) oefenen.
Daarnaast is er ook ondersteuning tijdens verplichte bijeenkomsten. Ouders leren hier van de leerkrachten wat ze thuis kunnen doen om hun kind taalvaardig te maken met behulp van de iPad. Zo helpen ouders en kinderen niet alleen zichzelf, maar ook elkaar om de Nederlandse taal beter onder de knie te krijgen.
Omgaan met een digitale wereld
Wij erkennen het belang van digitale geletterdheid in de moderne samenleving. Wij integreren digitale vaardigheden steeds meer in ons curriculum om onze leerlingen voor te bereiden op de digitale wereld. Vanaf jonge leeftijd leren ze omgaan met technologie, mediawijsheid, informatievaardigheden en computervaardigheden. Door middel van interactieve en uitdagende activiteiten worden ze gestimuleerd om kritisch te denken, creatief te zijn en zich bewust te zijn van de impact van technologie op henzelf en de wereld om hen heen. Wij streven ernaar om digitale
geletterdheid te bevorderen als een integraal onderdeel van het onderwijs.
De wereld is in een rap tempo gedigitaliseerd. Dat biedt zowel kansen als uitdagingen. De leefwereld en relaties veranderen, van nabije gemeenschap naar zowel een fysieke als een virtuele wereld. Wij vinden het belangrijk om zowel de leerlingen als de ouders hierover te blijven informeren. Zo bieden wij bijvoorbeeld ook ouderavonden aan over digitale veiligheid en help, mijn kind is online.